I djungeln

Dagens bild 2014-07-14

Prag, Tjeckien, 2014.

Kontraster och konflikter är tacksamt stoff för gatufoto. Som till exempel en påpälsad och mössbeklädd person i ett tropiskt växthus. Motsättningen ger bilden ett innehåll utöver det rent visuella, och som fotograf tycker man kanske då att man lyckats riktigt bra.

Om man nu inte snarare sänkt nivån. För hur intressant är det, egentligen, att någon behåller mössan på?

För mig är porträttet viktigare än poängen, både generellt och i just den här bilden. Mannen med mössan hade jag nog gärna fotograferat även om han suttit på en parkbänk (eller omvänt, om han varit klädd för tropikerna) – och på sätt och vis hade det känts rakare.

Å andra sidan: samma bild i parkbänksutförande skulle se ut som en skildring av någons – i det fallet sorgliga – vardag, och vore i så fall både exploaterande och banal.

Så det som spelar roll här är inte klädsel vs. klimat, utan regel vs. undantag. Mössan och djungeln behövs, men bara för att markera ett avbrott i normaliteten. Då kan man sitta på en stubbe, dricka öl och vara hur tungsint man vill. Det blir kanske en dramatisk bild – men den säger ingenting om vad som händer utanför växthuset. Hoppas jag i alla fall.

Kommentera